HPV – Καρκίνος τραχήλου της μήτρας
Όπως ξέρουμε ο HPV είναι ένα ιός κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενος αλλά δυστυχώς μεταδίδεται και με απλή επαφή. Υπάρχουν 120 υπότυποι του HPV που κυρίως προσβάλλουν τον άνθρωπο. Οι 19 από αυτούς χαρακτηρίζονται ως τύποι ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.
Αναλυτικά είναι οι 16,18,31,33,35,39,45,51,52,53,56,58,59,66,68,70,73,82,85. Αυτοί οι τύποι έχουν την τάση να μην υποστρέφουν, να έχουμε μακροχρόνιες βλάβες, με αποτέλεσμα να οδηγούν αρχικά σε κυτταρικές αλλοίωσεις τραχήλου από ελαφριές μέχρι πίο βαριές (CIN 1-3), σε προκαρκινικές αλλοιώσεις (in situ), σε ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου(VIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πέους (PIN) και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (AIN). Ένας άνθρωπος όταν έχει ένα ή και περισσότερους επικίνδυνους τύπους δε σημαίνει ότι θα πάθει ή ότι έχει καρκίνο, αλλα οτί έχει μεγαλύτερη πιθανότητα- προδιάθεση να εμφανίσει καρκίνο σε σχέση με κάποιον που δεν έχει HPV.
Αυτές οι αλλοιώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο αν δε γίνεται η σωστή παρακολούθηση που προτείνεται από τον εξειδικευμένο ιατρό και φυσικά η κατάλληλη αντιμετώπιση, έτσι ώστε να ΜΗ φτάσουμε στο σημείο καρκινικής βλάβης.
Οι πιο επικίνδυνοι τύποι HPV που έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο είναι οι: 16, 18, 31, 45 όπου μόνο αυτοί οι 4 τύποι ευθύνονται για το 80% των εν λόγω καρκινικών αλλοιώσεων.
Στην εμφάνιση καρκίνου εκτός από τον να έχουμε ένα ή και περισσότερους επικίνδυνους τύπους, συμβάλλει σημαντικά και η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος (αν είναι αδύναμο είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να εμφανιστεί), γενετικοί παράγοντες, καθημερινές συνήθειες που είναι επιβλαβής για την υγεία και ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού μας π.χ. κάπνισμα κ.τ.λ.
Δε σημαίνει λοιπόν ότι όποιος έχει επικίνδυνο τύπο θα πάθει κατι κακό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο το 1-2% από αυτές τις γυναίκες που έχουν 1 ή και περισσότερους ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ τύπους θα αναπτύξουν καρκίνο. Η εξέλιξή μιας βλάβης από Low Grade κατάσταση σε καρκίνο είναι μια διαδικασία αργή δηλ. θέλει πάνω από 8-10 χρόνια για να εξελιχθεί από απλή βλάβη LGSIL σε κάτι κακό. Φυσικά στην εξέλιξη συμβάλλουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως είπαμε.
Όπως καταλαβαίνουμε είναι ζωτικής σημασίας ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Έχει αποδειχτεί ότι οι γυναίκες που είναι συνεπείς και κάνουν τον τακτικό τους έλεγχο στο γυναικολόγο τους, έχουν καλύτερη πρόγνωση γιατί μπορεί να ανιχνευτεί μια βλάβη σε πολύ αρχικό στάδιο άρα και η αντιμετώπιση θα είναι καλύτερη αφού η διάγνωση θα γίνει σε πολύ πρώιμα στάδια.
Με το που ανακαλύψουμε ότι έχουμε αλλοίωση από HPV, πρέπει να ξεκινήσουμε μια πιο συχνή παρακολούθηση με:
-
- τεστ Παπανικολάου (προτιμάται καλύτερα το νέο τεστ παπ THIN PREP που είναι σαφώς πιο αξιόπιστο στις μικρές αλλοιώσεις) ,
- με κολποσκόπηση και
- με βιοψίες όταν αυτές χρειαστούν και φυσικά
- με τυποποίηση του ιου με HPV DNA test για να ξέρουμε με ποιόν τύπο έχουμε να κάνουμε.
Η πρόληψη με τον ΕΤΗΣΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ (ΤΕΣΤ ΠΑΠ, υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων όπως και η γυναικολογική εξέταση) αλλα και ο εμβολιασμός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που έχει μπει πλέον στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ !!!
ΣΑΒΒΟΥΡΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Τ: 210 82 39 735 – 698 51 60 560
Ιατρείο Αρτέμιδας: Βραυρώνος 85 – (4η στάση λεωφορείων – Ν. Αρτέμιδας), Αρτέμιδα Αττική
Τ: 229 408 90 09 – 697 29 10 395
info@savvourasodysseas.gr
https://savvourasodysseas.gr